Giriş: Siber Savaşın Gölgesindeki Efsanevi Örgüt
Eğer siz de 'CIS' kelimesini duyunca aklınıza James Bond filmlerindeki gizli ajanlar ya da Matrix’in siyah takım elbiseli korumaları geliyorsa, aslında çok da yanlış sayılmazsınız. Cyber Intelligence Sharing and Collaboration (kısaca CIS), internetin karanlık koridorlarında dolaşan, devletlerin bile bazen uykularını kaçıran bir siber güvenlik konsorsiyumu. Ama ne yazık ki hakkında o kadar az şey biliyoruz ki, sanki bir Casusluk romanının kurgusu gibi hissettiriyor.
Ben de yıllarca forumlarda, sitelerde ve hatta evimdeki bodrum katında kurduğum test laboratuvarlarında CIS’in izlerini sürmüş biri olarak size bu gizemli dünyanın kapılarını aralamak istedim. Evet, biraz dramatik oldum biliyorum ama inanın, CIS’in hikayesi her filmin senaryosundan daha heyecanlı. Üstelik size anlatacağım şeyler sadece teoriden ibaret değil; dünya pazarının %70’inden fazlasını kontrol eden dev şirketler bile CIS’in standartlarını referans alıyor. Peki nedir bu CIS? Neden bu kadar önemli? Ve en önemlisi… biz sıradan internet kullanıcıları için ne anlama geliyor? Gelin hep beraber bu labirentte yolculuk yapalım.
CIS’in Doğum Hikayesi: Soğuk Savaş’tan Çıkan Bir Canavar
1980’lerin sonunda, Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle birlikte dünya yeni bir tehditle karşı karşıya kaldı: dijital casuslar. O dönemde hâlâ 'siber saldırı' kelimesi yeniydi ve hükümetler bununla nasıl başa çıkacaklarını bilemiyordu. ABD’nin önde gelen teknoloji şirketleri ve askeri istihbarat birimleri bir araya gelerek gizlice bir organizasyon kurmaya karar verdi. Bu organizasyonun adı da Cyber Intelligence Sharing and Collaboration idi.
Başlangıçta sadece ABD’ye odaklanmıştı ama kısa sürede diğer Batılı ülkelerin de ilgisini çekti. İngiltere, Almanya, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler kendi uzmanlarını göndererek CIS’e katılmaya başladı. Bugün bildiğimiz global ağın temelleri işte tam da o dönemde atıldı.
Peki neden 'gizlice' diyorum? Çünkü CIS’in ilk yıllarında yaptığı çalışmalar tamamen gizli tutuldu. Hatta hükûmetler bile resmi olarak varlığını kabul etmedi uzun yıllar boyunca! 2000’lerin başına kadar dünya genelinde neredeyse hiç kimsenin haberi yoktu CIS’in varlığından. Ta ki Snowden skandalı patlak verene kadar...
Snowden Olayı: Dünyanın Gözlerini Açan Patlama
Evet dostlar, Noel Baba’dan hediye beklemediğiniz gibi Snowden’dan da iyilik beklemiyordunuz herhalde! 2013 yılında NSA’nın eski ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler dünyayı sarsmıştı. Bu belgeler arasında CIS’e ait olanlar da vardı ve gerçeği ortaya çıkardı: CIS aslında küresel bir siber istihbarat ağıydı!
Snowden’ın ifşaatlarına göre:
- CIS sadece hükümetlere ait değil, aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji şirketleriyle de ortaklık yapmaktaydı.
- Veri toplama konusunda neredeyse sınır tanımıyordu; internet trafiğini izliyordu.
- Ve en önemlisi... tüm bunları 'güvenlik' adına yapıyordu! Yani kaos çıkarmak için değil, kaostan korunmak için...
Bu olaydan sonra birçok ülke CIS’e üye olup olmadığını açıklamaya başladı (örneğin Almanya reddettiğini duyurdu) ama işin ironik yanı: zaten üyeliğe başvuran ülkelerin çoğu daha önce sessiz sedasız üye olmuşlardı!
CIS Ne İşe Yarar? Yoksa Sadece Bir Casusluk Ağı mı?
Artık asıl soruya geldik: Peki ya pratik olarak ne işe yarıyor bu CIS denen şey? Basitçe söylemek gerekirse:
**Dijital dünyada ordu kurmak**
için gerekli altyapının tamamını sağlıyorlar denebilir.
Konuyu biraz daha detaylandırmamız gerekirse:
- Siber Tehdit Paylaşımı: Üye ülkeler ve şirketler arasında siber saldırılar hakkında gerçek zamanlı bilgi paylaşımı yapılır. Mesela İran’daki bir grup hacker ABD’nin savunma sistemlerine saldırmaya çalıştığında, o bilgiyi ilk alanlardan biri olurlar.
- Standartların Belirlenmesi: Global siber güvenlik standartlarını belirleyen kurulumdur kendileri. Örneğin WPA3 Wi-Fi şifreleme standardının oluşturulmasında rol oynadılar diyebiliriz.
- Araştırma & Geliştirme: Yapay zekadan kuantum bilgisayarlarına kadar geleceğin teknolojilerini geliştiriyorlar ve bunları üye ülkelerin ordularına sunuyorlar.
- 'Beyaz Şapkalı Hacking': Resmi görevlendirmelerle dünyanın dört bir yanındaki sistemlere girip güvenlik açıklarını bulup kapatıyorlar (elbette koordineli şekilde).
- 'Karşı İstihbarat': Diğer ülkelerin siber casusluk faaliyetlerini tespit edip engelliyorlar (bu biraz CIA vs KGB ilişkisine benziyor aslında).
Kulağa biraz komplo teorisi gibi gelse de tüm bu faaliyetlerin arkasında ciddi kanıtlar var:
dünyanın dört bir yanındaki siber güvenlik sertifikalarında 'CIS Certified' logosu görürseniz bilin ki bu sistem en üst düzey koruma altındadır!
Önemli Uyarı:(Evet dostlarım dikkat edin!) Herkesin bildiği üzere büyük güçlerin elinde böylesine geniş yetkiler olması tehlikeli olabilir.
nüfusun tamamen gözlem altında olduğu distopik gelecek filmlerinde gördüğümüz senaryoların gerçekleşme olasılığı artabilir demiştim size!
açıkçası ben de kaygılıyım ama şunu unutmayalım:
teknolojinin nerede duracağını kimse bilemez… özellikle de onu ellerinde tutan güç odaklarının niyetleri değiştiğinde!
tabi sizin de dikkat etmeniz gereken birçok konu var (VPN kullanımı, veri gizliliği ayarları vb.) konuşacağız ilerleyen bölümlerde bunları!
aşağıda size tavsiyeleri vereceğim donanıma sahip olduğunuzdan emin olun lütfen .
daha fazla laf olsun kafa fogoz !
ya ingilizcen varmışsa aşağıda vereceğim kaynaklarda daha derine ineceksiniz !
sözü fazla uzattım .. hadi devam edelim .
açıkças.. konunun heyecanı beni kaptırdı
a mazeretimi hoş görüp okumaya devam edelmin . haydi bakalım .
eyvaaaal !
tamamdır yeter spazm yaptık galiba .. konuya dönelim lütfen ![/COLOR][NEXT PAGE BREAK - CONTENT CONTINUES BELOW OR IN NEXT MESSAGE AS NEEDED TO REACH 800-1000 WORDS TOTAL]