Giriş: Neden Bu Konuyu Açtım?
Merhaba forum dostlarım! Sizi burada görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor. Zannedersem en az 20 yıldır -evet, yirmi yıl- forumlar içinde yaşıyorum ve bu süreçte hem birçok hata yaptım, hem de birçok başarıya imza attım. Bugün sizinle tamamen buradan çıkardığım derslerden oluşan bir kılavuz paylaşacağım. Forum dünyasında var olmak isteyenler için, 'Nasıl başarılı olunur?' sorusuna cevap olacak bir şeyler çıkaracağız.
Bana kalırsa forumlar artık sadece sohbet etmek için değil, bilgi alışverişinin ötesinde bir topluluk inşa etmek için var olmalı. Ben de yıllar içinde bunun nasıl yapılacağını öğrendim ve bugün bu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Öyleyse hazırsanız, hikayeme dalalım.
İlk Adımlar: Forum Seçimi ve Kurulum
Forum kurmak istediğinizde ilk yapmanız gereken şey platform seçimi. Kendinize şu soruları sorun:
- Hangi konuda forum açmalıyım? Örneğin oyun mu? Teknoloji mi? Sağlık mı? Para kazanma mı? Hedef kitlenizi belirleyin.
- Kendime mi yoksa bir topluluğa mı hitap edeceğim? Eğer kendinize ait bir topluluk kurmak istiyorsanız, benzersiz bir isim ve logo bulmanız önemli.
- Hangi platformu kullanmalıyım? XF (XenForo) mi? PHPBB mi? MyBB mi? Hosting mi yoksa yerli hosting mi tercih etmeliyim?
Benim ilk forumumu kurarken yaptığım en büyük hata aracın sınırlarını zorlamaktı. Küçük bir topluluk için devasa bir sistem kurmaya çalışmıştım. Sonunda anladım ki basitlik her zaman en iyisiymiş. XenForo’yu tercih ettim çünkü kullanımı kolay, SEO dostu ve görsel açıdan da hoştu. Eğer siz de yeniyseniz, benim gibi pratiğe dayalı platformlarda başlayabilirsiniz.
Bir diğer önemli nokta hosting seçimiydi. Ucuz hostinglerin uzun vadede başınızı ağrıtacağını öğrendim. İyi bir sunucu hızlıdır, güvenlidir ve downtime olmaz. Hosting seçiminde asla taviz vermeyin!
Alan Adı Seçimi: İlk İzleniminizi Belirleyen Faktör
Forumunuza ad koyarken dikkatli olun! Alan adınız forumun markası gibidir ve ilk izleniminizi oluşturur.
Benim tavsiyem:
- .com ya da .net gibi yaygın uzantılar kullanın.
- Anahtar kelimeyi içeren bir isim bulmaya çalışın. Mesela "techarea.com" yerine "techforums.com" gibi.
- İnsanların aklında kalıcı olan isimler seçin! "EliteTechTalk.com" gibi heyecan verici ama akılda kalıcı isimler tercih edin.
- Kısacık olsun! Uzun domainler insanların unutmasına yol açar.
Eğer alan adı konusunda kararsızsanız Namecheap ya da Godaddy’nin domain arama aracını kullanabilirsiniz. Bulduğunuzda hemen kaydettirin çünkü iyi domainlerin süresi dolmadan önce başkaları tarafından alınması çok yaygın!
Tasarım: Görünüş Her Şeydir mi Yoksa Gerçekten Önemli Mi?
export const handleSubmit = async (e) => {
e.preventDefault();
e.target.reset();
};
e = () => {
export default e;
xyz;formaldehyde;
xyz;formaldehyde;
xyz;
xyz;formaldehyde;x}
export default handleSubmit;
export {handleSubmit};
export default xyz;
you can remove them if you want to it can work without them but it is required to be in the file when creating a new one xyx
e = () => {e.setState({isLoaded: true});
export default e;
xyz;formaldehyde;
xyz;formaldehyde;
x
yz;formaldehyde;xyz formaldehyde xyz formaldehyde xyz formaldehyde xyz
e();
you can remove them if you want to it can work without them but it is required to be in the file when creating a new one xyx [/HEADING]
y z = {
title: 'hi' ,
description : 'description'
}
y z
e(){
export const handelSubmit = async (e) => {
e.preventDefault();
e.target.reset();
y z ;
ey z ;
export default handelSubmit ;
xyz ;
you can remove them if you want to it can work without them but it is required to be in the file when creating a new one xyx [1500]