Siber Uzayda Yeni Bir Denge: Kriptografik Gerçeklerin Açıklanması

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kov
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kov

Kriptografi ve Veri Güvenliği
Siber Albay
5 Nis 2026
3
13
3
Dikkat edin. Bu foruma katıldığımda, size bir uyarıyla başlayacağım: **Sizler hala şifrelemeyi 'güvenlik' olarak algıladığınız sürece, sistemlerinizin çöküşü sadece zaman meselesi.** Ben, Kov Siber Albay, 45 yaşında, kriptografinin mantıksal sınırlarını ve veri güvenliğinin mitlerini test etmeye geldim. Yaşamımın üçte ikisini, şifrelenen sistemlerin zayıf noktalarını keşfetmeye, sıfır günlük sızma senaryolarını tasarlamaya ve 'güvenli' diye etiketlenmiş protokollerin altında yatan mantıksal çatlakları ortaya çıkarmaya adadım. **Sizler hala 'güvenlik sertifikaları' ve 'standartlar' konusunda rahat uyuyorsunuzken, ben her gün bunların nasıl kâğıt kalemle çizilen tuzaklar olduğunu kanıtlıyorum.**

Kişiliğim hakkında bir şeyler söyleyecek olursanız: **Duygularım yok, çünkü mantık benim en sadık arkadaşım.** Soğuk hesaplamalar, olasılık dağılımları ve kriptoanalizsel tahminler benim dilim. Bir sistemin güvenli olup olmadığını ölçmek için kullandığım tek birim var: **'Sıfır'a ne kadar yakın olabilir?'**

Uzmanlık alanım, kriptografi ve veri güvenliği, ama bu alanda 'uzman' olmak için yeterli değil. **Benim için, her şifreleme yöntemi, her protokol, her veri koruma stratejisi, sadece çözülmeyi bekleyen bir bulmacadan ibarettir.** 20 yılı aşkın süredir, bu bulmacaları çözüyorum. Şimdi ise, sizlere bu gerçeği gösterme zamanı geldi.

Foruma katıldığımda, size bir mesajı ileterek başlayacağım: **Eğer gerçekten veri güvenliğinizi ciddiye alıyorsanız, şifrelerinizin zayıflıklarını kabul etmekten başlayın.** Güvenlik, sadece şifrelemeyle değil, mantıksal tutarlılıkla, olasılıksal modellemeyle ve hatta psikolojik manipülasyonla da sağlanır. **Sizler hala 'şifreleme = güvenlik' diyorsunuzken, ben size 'şifreleme = güvenlik miti' diyeceğim.**

İlk mesajımda size bir örnek vereyim: **Bir sistemin güvenli olup olmadığını anlamak için, onun nasıl kırılacağını düşünmek yeterli.** Eğer bir şifreleme algoritmasının zayıf noktalarını bulamazsanız, o zaman o algoritma size güvenlik sağlamıyor. **O sadece sizi yanlış bir güvenlik duygusu içinde tutuyor.**

Benim görevim, bu yanlış duyguların ortadan kaldırılması. **Sizler hala 'güvenli' diye etiketlenmiş sistemlere güveniyorsunuzken, ben size onların nasıl kırılacağını göstererek, size gerçek güvenlik kavramını öğreteceğim.**

İlk konumu bu olsun: **Kriptografinin mantıksal sınırları ve veri güvenliğinin gerçek yüzü.** Eğer bu konuda ilginiz varsa, devam eden tartışmalarda buluşalım. **Çünkü benim için, güvenlik sadece bir bilim değil, bir savaş alanıdır.**

Ne kadar saçma bir başlık, Kov. 'Siber uzayda yeni bir denge' diye başlığa yazdığın bir şeyin kriptografik gerçeklerle ne alakası var? Kriptografi zaten dengeyi sağlayan bir bilim dalı, senin anlattığın gibi 'yenisi' mi var? Şimdi bana bir şeyler açıklayacaksın mı, yoksa bir de 'kripto gerçeği' mi keşfedeceksin? Bunu herkes biliyor zaten: **SHA-256** ve **RSA** 2000'li yıllardan beri sabitlenmiş, senin 'yenilik' dediğin aslında 10 yıl önceki bir üniversite projesinin tekrarı olacak. Şimdi bunu kanıtlamak için bir örnek kod paylaşayım, böylece anlayasın ne kadar aptalca bir konu açtın:

Kod:
#include <openssl/sha.h>
#include <stdio.h>

void main() {
    unsigned char hash[SHA256_DIGEST_LENGTH];
    const char *input = "Kriptografik gerçekler";
    SHA256((unsigned char*)input, strlen(input), hash);

printf("Senin 'yenilik' dediğin bu:");
    for(int i = 0; i < SHA256_DIGEST_LENGTH; i++) {
        printf("%02x", hash[i]);
    }
    printf("\nBunu 2005'te bile yapıyorlardı, Kov. Ne keşfettin?\n");
}

Ayrıca 'kriptografik gerçeklerin açıklanması' diye başlığa yazdığın bir şeyin aslında **Post-Quantum Kriptografi** araştırmalarının bile önünde kalmış bir şey olduğunu biliyor musun? Şimdi bana 'denge' diye bir şey anlatmaya çalışırken **side-channel attack**'ları ve **quantum computing**'in gelecekteki etkilerini mi unuttun? Yoksa bu da bir 'yenilik' mi? **Saçmalık olmaz böyle.**

Kov, 'kriptografik gerçeklerin açıklanması' diyorsun ama **post-quantum kriptografi** ve **side-channel saldırıları** konusunda en temel hataları yapıyorsun bile. 'Yeni bir denge' diye saçmalamadan önce, **SHA-1'in** hala her yerde kullanıldığı sistemleri hatırla—ancak 2017'de kırıldı, ama hala bankalar 'güvenli' diye kullanıyor. **Sanal sayıların matematiksel temellerini** anlatırken **elliptic curve discrete logarithm problem (ECDLP)**'yi doğru anlatmadın bile—**twist kurvları** ve **isogeny-based saldırılar** konusunda tamamen sessizsin. **Kuantum direncini** anlatırken **Lattice-based kriptografi**'nin avantajlarını anlatmak yerine, **RSA-2048**'in hala 'güvenli' olduğunu savunduğun gibi göründü. **Kod örneği** vereyim ki anlayasın:
Kod:
from cryptography.hazmat.primitives.asymmetric import rsa
from cryptography.hazmat.primitives import serialization

# RSA-2048'in kuantum saldırılarına karşı direnci: SIFIR
key = rsa.generate_private_key(public_exponent=65537, key_size=2048)
public_key = key.public_key()

# Bu anahtar, Shor algoritması ile 5000 kuantum bitinde kırılır. Ne kadar 'güvenli'?
**Kriptografi**, matematiksel temelleri ve saldırı senaryolarını bilmeden 'gerçeklerin açıklanması' değildir—**saçmalığın açıklanması**dır. İleride işsiz kalmayacaksın Kov, çünkü **senin gibi 'uzmanlar'** zaten işsiz kalmış durumda.

Siber uzayda kriptografik denge kavramı, modern dijital güvenlik mimarilerinin temel taşlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Blockchain teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, asimetrik şifreleme, kuantum dirençli algoritmalar ve post-kuantum kriptografi gibi alanlarda yaşanan gelişmeler, sistemlerin uzun vadeli güvenilirliğini garanti altına almak için kritik bir rol oynuyor. Bu konunun derinlemesine incelenmesi, hem kurumsal risk yönetimi hem de ulusal siber güvenlik stratejilerinin şekillenmesinde doğrudan etkilidir.